Liptovská kyselá polévka

Potřebujeme:

½ kg uzené krkovičky, ½ kg vepřové krkovičky, 2 l kysaného vody ze zelí, 3 l vody, ½ kg kysaného zelí, 1 hrst sušených hub, 1 pár domácí uzené klobásy, 5 brambor, 1 rajčatový protlak, sůl
Bramborové nudle: 1 velká brambora, hrubá mouka, sůl
Slepé kuře: 5 rohlíků, 1 cibule, slanina, posekaná petrželka, 1 lžičku česnekové pasty, hrubá mouka, mletý pepř, sůl

Jak na to:

Uzenou a syrovou vepřovou krkovičku vařte v kyselé a obyčejné vodě spolu s houbami 1 hod. Pak vyberte uzenou krkovičku a přidejte oloupaná celé brambory, klobásku a rajčatový protlak. Vařte dalších 30 min. Potom do ní hoďte slepé kuře a vařte ještě 30 min. Maso vyjměte, nakrájejte na kostičky a vraťte do polévky.
Nudle uvařené v osolené vodě dejte do talíře, přidáme na kostky nakrájené maso a klobásku a zalijte polévkou.

Bramborové nudle: Brambor očistěte, nastrouhejte na jemno a přidejte sůl a tolik mouky, aby vzniklo středně tuhé těsto. Rozválejte ho tence, pokrájejte na 5 cm pásy, které pak krájejte na širší nudle. Zavařujte do vroucí vody. Po uvaření propláchněte asi v 2 studených vodách.

Slepá kuře: Rohlíky pokrájejte na kostky. Slaninu osmahneme s trochou oleje a přidejte nakrájenou cibulku, osmahneme. Přidejte k rohlíkem, přidejte ostatní přísady a vypracujte takové těsto, abyste mohli z něj formovat palice, které zavařte do polévky.

Podobné recepty:

Kyselá polévka - couračka, Liptovská růže, Kyselá koprová polévka, Liptovská růže, Kyselá polévka s hlívou