Vánoční opekance - pupínky

25.10.2012
Potřebujeme:

1 hrnek polohrubé mouky, špetka soli, ½ hrnku mléka nebo vody, 10 g droždí, ½ lžičky cukru
drobenkou: mletý mák, moučkový cukr nebo bryndza, tvaroh, na omaštěný rozpuštěné máslo

Jak na to:

Do vlažného mléka dejte pomačkané droždí, cukr, za lžíci mouky a spolu rozmíchejte. Mouku prosejte, trochu osolte a na desce zapracujte rozpuštěné droždí v mléce. Těsto do-míchejte, přikryjte a nechte nakynout.
Těsto rozdělte na 2-3 kusy a vyválejte asi 1,5 - 2 cm tlusté válečky. Těsto posýpejte moukou. Válečky krájejte na rovnoměrné 1,5 cm kousky, přeložte na omaštěný plech a nechte nakynout. Opekance pečte v předehřáté troubě asi 20-25 min. Mají být tvrdší, vypečenou.
Před použitím vložte opekance do trochu osolené teplé vody. (Voda nesmí být horká, protože povrch opekance by se rozpadl dříve, než by voda pronikla do jejich středu). Namočené opekance přikryjte a občas promíchejte. Čas máčení je závislý na tvrdosti opekance, proto je ochutnávejte, zda jsou až do středu promočené. Tvrdší opekance se máčí i 2 hodiny. Pokud voda, ve které opekance koťata vychladne, třeba ji přihřát, nejvíce na 35-40 ° C. Změklé opekance sceďte, posypte mletým mákem s moučkovým cukrem a polijte s rozpuštěným máslem. Opekance jen lehce promíchejte, aby se nerozpadly.
Pokud připravíte brynzové opekance, brynzu rozdrobte na teplé opekance, polijte s máslem a zlehka promíchejte. Opekance můžete připravit i s tvarohem.
Ochucené opekance prohřívejte tak, že je podlijeme 1-2 PL vody, přikryjete a na teplé plotně pomalu ohříváte.

TIP: Pokud je připravujete opekance (pupínky) do zásoby nebo více dní před použitím, můžete je nechat uschnout. Dobře vypečenou, usušené a na suchém místě uskladněné vydrží i několik týdnů.

Podobné recepty:

Zelenino-hřibová polévka s opekancemi, Plněné pupínky, Vánoční opekance, Opekance s mákem, Brynzové opekance