Jemná brokolicová polévka

Potřebujeme:

300 - 400g brokolice, 2-3 brambory, 1 cibuli, 2 lžíce oleje, 1 PL másla, 2 lžíce hladké mouky, ½ l mléka, 1 lžičku vegety, sůl, pepř, špetku tymiánu, špetku mletého zázvoru, šlehačka na dochucení (nemusí být)

Jak na to:

Do osolené vody dejte vařit očištěné a pokrájené brambory. Když jsou již téměř měkké, přidejte k nim opláchnutou brokolici rozebrat na růžičky i s košťálem. Povařte do změknutí a sceďte. Vývar si nechte na polévku. na oleji Zpěňte cibulku nasekanou nadrobno, přidejte mouku, promíchejte zalijte mlékem a postupu řeďte vývarem. Ochuťte kořením, vegetou, bylinkami a spolu povařte. Nakonec přidejte scezené brokolici s bramborem, polévku dejte dolů z plotny a když trošku vychladne, umixujte ji, nebo přetřete přes síto. Znovu ji nechte v hrnci krátce přejít varem, přidejte kousek másla na zjemnění pokud třeba, dosolte. Podávejte s čerstvým křupavým chlebem a na talíři můžete ještě dochutit lžící smetany.

Podobné recepty:

Jemná brokolicová polévka, Brokolicová polévka, Brokolicová polévka s mušličkami, Brokolicová-jogurtová polévka, Brokolicová polévka