Mandlový ovocný koláč

16.12.2011
Potřebujeme:

1 meruňkový kompot (425 ml), 125 g červeného rybízu (může být i kompot), 4 vejce, 75 g cukru, 2 lžíce mléka, 4 lžíce rumu, 6 g sušené strouhané citronové kůry, 50 g másla (rostlinného tuku), 100 g polohrubé mouky, 50 g mletých mandlí, tuk na vymazání formy, moučkový cukr na posypání

Jak na to:

Meruňky nechte okapat. Rybíz Otrhejte ze stopek (kompot vyklopte na sítko a také nechte okapat). Vejce, cukr, mléko, rum a citrónovou kůru šleháme ve vodní lázni, dokud se cukr rozpustí. Pak vyšleháme za studena hustý krém. Rozpusťte máslo a pomalu přidávejte do krému. Nakonec vmíchejte mouku s mletými mandlemi.
4 misky na zapékání (z obsahem 300 ml) vymstí tukem a těsto do nich rozdělte. Navrch položte poloviny meruněk, posypte bobulemi rybízu a pečte při střední teplotě 40 - 45 min. Hotové koláče opatrně vyjměte z misek, rozkrojte, posypte moučkovým cukrem.

TIP: Na začátku pečení troubu neotvírejte velmi brzy, těsto by prudkým ochlazením pokleslo a srazilo se. Poprvé ho kontrolujte až po 15 min. kdy je již povrch cesta zapečený. V případě, že pečivo během pečení příliš hnědne přikryjte ho na posledních 10 min. papírem na pečení nebo pergamenovým papírem.

Podobné recepty:

Baileys, Irský likér, Mražený koláč, Mandlový likér, Kynutý koláč bez kynutí