Kuře na citronech

16.12.2011
Potřebujeme:

1 kuře (cca 1, 2 kg), 2 citrony, 1 čerstvá / sušená svazek petrželky (tymiánu), 2 lžíce másla, 1 lžíce oleje, 20 malých brambor, pepř, sůl (nejlépe mořskou hrubozrnnou)

Jak na to:

Troubu předehřejte na 200 ° C. Kuře opláchněte pod studenou vodou pod studenou vodou a osušte. Osolte a opepřete zvenku i zevnitř. Citrony důkladně omyjte pod horkou vodou, 1 překrojte napůl, poloviny spolu s petrželkou (tymiánem) vložte dovnitř kuřete. Kůži potřete 1 PL rozpuštěného másla, dejte do vymazaného pekáče, podlijeme trochou vody a v předehřáté troubě pečte asi 1 hod.. Často polévejte vlastní šťávou.
Brambory ve slupce důkladně umyjte, na velké pánvi rozpusťte zbylé máslo, olej, přidejte brambory, mírně osolíme a na minimu pečte asi 30 min.
Po ¾ hod.. Vyberte kuře s trouby a obložte ho druhým citronem nakrájeným na plátky. Vložte zpět do trouby a dopečeme. Podávejte s bramborami.

TIP: Aby si kuře během pečení zachovalo tvar, svažte mu stehna kuchyňským provázkem.

Podobné recepty:

Kuře na citronech, rozmarýnu a opečené předvařené brambory podle jamieho olivera, Marocké kuře na citronech, Kuře na pivě, Kuře na citronech, Nadívané kuře zalité pivem