Sýrový nákyp s bylinkami a omáčkou

Potřebujeme:

30 dkg sýru Gouda, 1 svazek zelené petrželky, ½ svazku kopru, 4 lístky šalvěje, 6 vajec, 4 dcl mléka, 6 PL másla, 10 dkg hladké mouky, cibule, konzerva rajčat, tuk na vymazání formy, bílý pepř, strouhaný muškátový oříšek, sůl

Jak na to:

Sýr nastrouhejte, umyjte kopr, petrželku i šalvěj. Pár větviček dejte stranou na ozdobení a zbytek nasekejte nadrobno. Pak rozbijte vejce a oddělte bílky od žloutků. Svařte mléko s 4 PL másla, mletým pepřem a muškátovým oříškem. Do teplé tekutiny přisypte mouku a míchejte, dokud se hustá hmota neodlepí od dna. Odstavte z plotny a postupně vmíchejte žloutky. Potom přidejte sýr s nasekanými bylinkami. Z bílků ušlehejte sníh. Velmi opatrně ho zamíchejte do sýrové kaše. Vymažte formu, a kaši do ní nalijte.

Omáčka: Rozpusťte 2 PL másla a na něm nechte zesklovatět pokrájenou cibuli. Přidejte okapané a propasírovanou rajčata. Povařte, osolte a opepřete. Omáčku podávejte k nákypu zdobeného bylinkami.

Podobné recepty:

Sýrový nákyp, Sýrový nákyp, Dýňový nákyp se slaninou, Makaronový nákyp se šunkou, Pórkový nákyp s uzeným masem