Vepřová sekaná

25.10.2012
Potřebujeme:

250 g prorostlé vepřové krkovičky, 250 g hovězího masa, 100 g cibule, 1 PL másla, 2 čerstvé housky, 1 PL posekané petrželky, 1 vejce, 1 PL strouhanky, olej, mletý bílý pepř, sůl
Omáčka: 1, 5 PL másla, 1 cibule, 1 mrkev, 400 ml telecího vývaru (může být iz kostky)

Jak na to:

Vepřové a hovězí maso nakrájejte na dlouhé proužky a dejte do lednice.
Cibuli očistěte, pokrájejte na plátky, opečte na másle dozlatova a nechte na talíři vychladnout. Housky namočte do vody. Zbylou vodu z nich vytiskněte, smíchejte s cibulí. Ochuťte solí a pepřem.
Maso na jemno semelte na masovém mlýnku (o průměru dírek 3 mm). Pak semelte i housky a cibuli. Nakonec dejte do mlýnku kousek papíru, aby vyšli ven i poslední zbytky. K umleté ​​mase přidejte posekanou petrželku, vejce a strouhanku a vymetl na hladkou směs.
Pak si natřete olejem ruce i pracovní desku. Masovou směs na desce vytvarujte do oválu. Troubu předehřejte na 200 ° C.
Pekáč vytřete máslem a položte na něj masovou směs.
Cibuli a mrkev očistěte, pokrájejte a obložte jimi mletou směs. Pekáč dejte do trouby a pečte asi 35 min. Občas polévejte výpekem.
Upečené mleté ​​maso vyjměte z pekáče a odstavte do trouby, s teplotou asi 65-70 ° C, aby nevychladlo. Do plechu nalijte vývar a nechte jej vyvřít na poloviční množství. Ochuťte solí a pepřem, propasírujte přes síto a podávejte s upečeným mletým masem.

TIP: pečivo, které má důležitou kypřícím funkci, je asi 20%. Bílý chléb nebo housky by měly být čerstvé. Mohou se navlhčit vodou nebo šlehačkovou smetanou. Ke kořenění stačí většinou sůl a mletý pepř. Z bylinek lze použít petržel, kerblík, pažitka, majoránka a tymián.

Variace: Omáčku můžete připravit i se šlehačkovou smetanou. Tehdy přidejte jen 200 ml vývaru (z kostky) a vyvařte na poloviční množství. 200 g smetany nechte v hrnci sevřít a pak smíchejte s vývarem a ochuťte mletou paprikou.
Strouhanku nepřimíchejte do masa, ale naneste ji na naolejované ruce a tvarujte tzv.. německé beefsteaky (frikadely) nebo karbanátky či karbanátky. Potom smažte na pánvi 8-10 min. Maso můžete koupit už rozemlety.

Podobné recepty:

Vepřová kýta v žampionové-rajčatové omáčce, Masový dort z masa, Čínská vepřová žebírka na páře, Vepřová žebírka s hráškem, Vepřová panenka s cibulkou a smetanou