Pohankový chléb

Potřebujeme:

400 g hladké pohankové mouky, 400 ml vody, 1 sušené droždí, 1 PL cukru, 1 PL jablečného octa, 1 PL oleje, 1 lžičku kmínu, 1 lžička soli

Jak na to:

Ve vlažné vodě rozpusťte cukr, sůl, ocet a droždí, přisypte kmín. Suroviny míchejte elektrickým šlehačem (nakonec přidejte olej) a po 2-3 min. míchání vám vznikne živé (dýchající) těsto. Nalijte ho do formy na biskupský chlebíček nebo srnčí hřbet vyložené fólií na pečení. Nechte ho kynout 30-40 min.
Těsto třeba po 25 min. pozorovat, vyskočí pak náhle nahoru a chlebíček by vám překyne. Mezitím rozpalte troubu na 225 ° C a chléb pečte při této teplotě asi 10 min. Potom teplotu snižte na 180 ° C a pečte asi 40-50 min.
Když už je shora chléb tmavý, vyjměte jej z formy, dejte dolů igelit a položte chléb vrchem dolů a tak 10 min. dopečte.

TIP: Časy i teplotu je nutné vyzkoušet podle typu trouby.

Podobné recepty:

Opékaný chléb ve vajíčku se sýrem, Obložené srdíčka, Chléb plněný sýrem a slaninou, Falešné karbanátky, Bílý chléb