Plněná krůta s brusinkovou omáčkou

13.6.2012
Potřebujeme:

4-5 kg ​​krůtu, 150 g oravské slaniny, tuk, máslo
Šunková náplň:, 2 rohlíky, 2 vejce, 50 g žampionů, 50 g šunky, sůl, pepř, petrželka, 100-150 g obíleným nasekaných mandlí, mléko
Brusinková omáčka:, 1 menší cibuli, 50 g kandovaného ovoce, kůra z citronu (může být i sušená), 1 malý brusinkový kompot, ½ dl červeného vína, šťávu z 1 pomeranče, špetku zázvoru, špetku chilli koření, 1 lžičku solamylu

Jak na to:

Krůtu nasolte, naplňte nádivkou a zašijte. Dno pekáče vyložte plátky slaniny, případně přidejte ještě trochu tuku a krůtu položte nahoru prsy. Navrch uložte zbytky slaniny. Celý pekáč přikryjte dvěma vrstvami alobalu. Krůtu pečte asi 8 hodin. při teplotě 80-90 ° C. Potom přepněte troubu na 180 ° C. Během pečení slévejte šťávu, před dopečením přidáme máslo, aby vám šťáva nezhořkla. Krůtu Dopékáme odkrytou, aby chytila ​​zlatou barvu.
Slinutou šťávu přeceďte, vodu nechte pomalu vyvřít a zahustíme škrobovou moučkou rozmíchanou ve vodě.
Podávejte s brusinkovou omáčkou.

Šunková náplň:
Rohlíky nakrájené na kolečka zalijte mlékem, ve kterém jste rozšlehali žloutky, přidejte sůl, pepř, petrželku, nadrobno nakrájenou šunku a žampiony, nasekané mandle a nakonec sníh z bílků. Vše dobře promíchejte.

Brusinková omáčka
Cibuli nakrájenou nadrobno a kandované ovoce zalijte červeným vínem a nechte povařit. Když se voda odpaří, přilijte kompot, přidejte šťávu z pomeranče, zázvor a chilli koření. Nechte ještě trochu povařit a zahustíme škrobovou moučkou rozmíchaným v malém množství vody (víně).

Podobné recepty:

Krůta s pomeranči, Vepřové řízky s brusinkovou omáčkou, Plněná krůta nebo husa, Divočák s brusinkovou omáčkou, Krůta s mandlovou omáčkou