Česnekové šátečky

Potřebujeme:

Kvásek:, 4 dl vlažného mléka, 2 kostky droždí, 1 lžičku krystalového cukru, 2 lžičky mouky
Těsto: 1 kg polohrubé mouky, 2 vejce, 1, 5 balení rostlinného tuku na pečení, 10 stroužků česneku, sůl, vejce na potření, kmín na posypání

Jak na to:

Z mléka, droždí, cukru a mouky udělejte kvásek. Po vykynutí ho smíchejte s moukou a vajíčky. Těsto dobře prohněťte a rozválejte. 1/3 tuku nastrouhejte na hrubém struhadle přímo na těsto tak, aby pokryl celou plochu. Těsto několikrát poskládejte, znovu rozválejte, nastrouhejte něj další třetinu tuku a zopakujeme předešlý postup. Totéž zopakujte i potřetí a těsto nechte na desce 10 min. Česnek prolisujeme, rozetřete se solí na pastu a potřete jí celé těsto. Potom ho pokrájejte na čtverečky velké asi 3 x 3 cm, na každém zatlačte dva protilehlé rohy do středu a ukládejte na vymaštěný plech. Před pečením potřete povrch rozšlehaným vejcem, posypte kmínem, případně osolte. Nechte ještě 10 min. kynout na plechu a v troubě vyhřáté na 175 ° C pečte asi 20 min. dozlatova.

Podobné recepty:

Tvarohové šátečky, Šátečky s mákem, Šátečky nebo kremrolky s křenovou náplní, Mrkvové šátečky, Šátečky plněné nivou a šunkou