Borůvková omáčka

27.9.2011
Potřebujeme:

½ kg borůvek, 5 dkg cukru, 1 lžíce másla, 1 lžičku škrobové moučky, ¼ l vody (mléka)

Jak na to:

Borůvky zalijte polovinou mléka (vody), přidejte cukr a máslo a vše povařte. V tekutině, která vám zůstala, rozmíchejte škrobovou moučku a vlijte ji do povařených borůvek, čímž se omáčka zahustí. Ještě minutu vařte, případně řeďte mlékem.
TIP: Omáčka bude sytější, pokud přidáte kondenzované mléko nebo smetanu a mléko v poměru 1:1 Použití: borůvkovou omáčkou můžete polít nenadívané kynuté knedlíky, tvarohové vařené taštičky nebo dukátové buchtičky. Hustší omáčku můžete přidat k vdolky, omeletám a palačinkám.
Jednoduchá omáčka: K borůvkami stačí přidat smetanu a jen jejich v ní rozmačkat. Různé varianty omáčky vzniknou, pokud použijeme sladkou nebo přírodní smetanu nebo pokud přidáme moučkový cukr nebo ne. Takovou omáčku můžete přidat do jogurtu, zalít jí houskové nákyp nebo sladké kaše - ovesnou nebo krupicovou.

Podobné recepty:

Sýrový košíček s borůvkovou omáčkou, Borůvková (nebo jiná) roláda, Borůvkové tiramisu, Borůvková bomba, Borůvková olejová bábovka