Jehněčí korunka s kukuřičnými plackami

Potřebujeme:

1 kg jehněčího hřbetu, 400 g květáku, 300 g brokolice, rajčata, olej, 1 stroužek česneku, 1 lžičku medu, 3 lžíce světlého piva, sůl, grilovací koření, 2 rajčata a svazek petrželky na ozdobení
Placky: 300 g sterilizovaných kukuřičných zrn, 3 vejce, 2 lžíce hladké mouky, tuk na smažení

Jak na to:

Hřbet podélně rozseknete. Odkrojte lůj, kosti na koncích asi v délce 2 cm očistěte od masa a nožem pečlivě oškrábejte. Plát stočte a vzniklou korunku stáhněte potravinářským motouzem nebo mocnou nití. Česnek prolisujeme. Z 1 PL oleje, ½ lžičky grilovacího koření, medu, piva, soli a česneku připravte pastu. Naneste ji ze všech stran na maso a dejte alespoň na 1 hod.. odležet do chladničky.
Korunku vložte do pekáče, podlijeme naběračkou vody a pečte při střední teplotě a za občasného polévání vypečenou šťávou dozlatova (asi 50 min.). Mezitím květák a brokolici rozdělte na růžičky. Hrubší stonky brokolice oloupejte, přidejte k zelenině a v osolené vodě uvařte do poloměkka (asi 10 min.). Potom vodu ihned slijte a zeleninu zakryjte utěrkou.

Placky: Vejce rozšlehejte s moukou na hladké těstíčko a vmícháme okapané kukuřici. Lžící namočenou v oleji oddělujte kousky, které vkládejte do zahřátého tuku. Zploštěte je do tvaru placek a z obou stran osmažte dorůžova.

Rajčata nakrájejte na měsíčky. Z pečeného masa odstraňte motouz. Korunku podávejte s kukuřičnými plackami, obložte zeleninou a ozdobte petrželkou a měsíčky rajčat.


TIP: Příprava jehněčího hřbetu krok za krokem
Pokud nezpracováváte domácí jehněčí, nechte si záda podélně rozseknout už v řeznictví. Konce žebrových kostí pečlivě očistěte. Lůj dejte např.. sýkorky a odřezané maso použijte na vývar k podlévání masa nebo do polévky.
Maso pak stočte do kulatá a pevně stáhněte motouzem, aby při pečení drželo tvar. Místo motouzu můžete použít i nerezové spony na roládu. Korunku potřené marinovanou pastou je nejlepší nechat v chladničce přes noc - marináda lépe vsákne a maso bude šťavnatější, křehčí a pikantnější.

Podobné recepty:

Marinovaná jehněčí korunka, Jehněčí maso na zelenině, Jehněčí žebírka na bylinkách, Dušená jehněčí kýta, Jehněčí s nivou