Citrónově - jablečný dort

15.12.2011
Potřebujeme:

Těsto:, 1, 5 sklenice polohrubé mouky, 1 sklenice cukru, 6 vajec, 1 citron, 1 lžička prášku do pečiva
Jablečná masa: 1, 5 kg jablek, 2 balení jablečné nebo rybízu želatiny Smetanová masa: 3 PL moučkového cukru, 1 balení šlehačky v prášku, 1 balení jablečné nebo rybízu želatiny
Ještě potřebujete: želatina v cukru, tuk na vymazání formy, strouhanka na vysypání formy

Jak na to:

Bílky oddělte od žloutků a vyšlehejte s cukrem na tuhou pěnu. Citron spařte, nastrouhejte na struhadle a vytiskněte šťávu. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a jemně vmíchejte do vyšlehaných vajec. Přidejte šťávu a kůru z citronu a smíchejte.
Těsto dejte do tukem vymazané a strouhankou vysypané dortové formy o průměru 26 cm. Pečte při teplotě 170 ° C asi 35 min.

Z upečeného, ​​vychladlého těsta odkrojte vrchní kůrku a těsto překrojte na 3 pláty.
Pláty těsta natřete jablečnou masou a uložte na sebe. Nechte na chladném místě hodinu stát.
Vrch a boky potřeme smetanovou masou.
Vyzdobte želatinou v cukru a na chladném místě nechte 1-2 hod. stát.

Jablečná masa:
Jablka omyjte, oloupejte a nastrouhejte na struhadle. Pokud jsou jablka kyselé, přidejte trochu cukru. Dejte do hrnce, přidejte 100 ml vody a vařte asi 20-30 min. Do horkých jablek vsypte želatiny a důkladně promíchejte. Odstavte do vychladnutí.

Smetanová masa:
½ sklenice vody přiveďte do varu, rozpusťte v ní želatinu a nechte trochu vychladnout.
Šlehačku vyšleháme v 150 ml studené, převařené vody s cukrem. Za stálého šlehání vlévejte tuhnoucí želatinu.

Podobné recepty:

Nepečený jablečný dort, Bílkový dort s ořechy, Nepečený piškotový - jablečný dort, Dort k prvním narozeninám, Mrkvový dort