Segedínský guláš ze sojového masa

15.12.2011
Potřebujeme:

100 g sójových kostek, 1 bujónové kostky, 50 g uzené slaniny bez kůže, 100 g měkkého salámu, párků nebo šunky v celku, 2 vejce natvrdo, 2 PL hořčice, 3 - 4 sterilované okurky, 1 cibule, 2 lžíce hladké mouky, 2 PL oleje, pepř, sůl, smetana, prolisovaný česnek, sůl

Jak na to:

Sójové kostky přelijte silným vařícím bujónem z kostky a 2 dl vody a povaříme jejich 5 - 10 min., Nechte chvíli v nálevu. Pak je sceďte, dobře vyždímejte a použitou tekutinu vylijte. Na tuku si dorůžova osmahněte nakrájenou cibuli, přidejte nakrájenou slaninu na proužky (nemusí nutně být), sójové kostky a vše osmažte. Poté vložte na kostičky nakrájenou uzeninu, směs zaprášíme moukou, osmažte a mírně podlijeme vodou nebo dalším vývarem z kostky. Ochuťte hořčicí a pepřem, pokud třeba dosolte a duste asi 30 min. Ke konci přidejte na nudličky pokrájenou kyselou okurku a povařte.
Jídlo dále můžete upravit tak, že kostky masa vyberte a omáčku rozmixujete, dochutíte nálevem z okurek, osolíte, okořeníte a vložíte zpět sójové kostky.
Ale jídlo můžete servírovat i bez rozmixované omáčky. Před servírováním hotové porce posypeme kostičkami nebo kolečky vařeného vejce. Podávejte se stejnou přílohou, na jakou jste zvyklí u španělských ptáčků.

Jídlo můžete připravit i klasickým způsobem - je to trochu pracnější. Namočené plátky nařízněte tak, abychom dostali tenký plátek ten natřete hořčicí, osolíme, opepříme, naplňte uzeninou, kyselou okurkou a vajíčkem na tvrdo, svineme do role, upevněte, poprašte hladkou moukou, opečeme, podlijeme a dusíme do změknutí. Na závěr omáčku dochutíme.

Podobné recepty:

Segedínský guláš, Roštěná ze sójových plátků, Segedínský guláš, Segedínský guláš z králíka, Segedínský guláš ze sojových kostek