Kuře s rýžovou nádivkou

Potřebujeme:

200 g uvařené a vychladlé předvařené dlouhozrnné a plané rýže, 450 g uvařených, okapaných a nasekaných mražených špenátových listů, 2 rozšlehaná vejce, 2 lžíce čerstvé sekané bazalky, 60 g oloupaných jemně nasekaných vlašských ořechů, 50 g strouhaného parmezánu, 1 oloupaný a utřený stroužek česneku, 2 kg kuchyňsky upraveného kuřete, 1 lžíce olivového oleje, 1/4 lžičky soli, čerstvě mletý černý pepř, 450 g oloupaných mladých žampionů, 450 g očištěné mrkve nakrájené na čtvrtky, snítky čerstvé bazalky na ozdobení

Jak na to:

Troubu předehřejeme na 180 °C. Rýží smícháme se špenátem, vejci, bazalkou, ořechy, parmezánem a česnekem. Opatrne uvolníme kůži na prsíčkách a rýžovou směs pod ní rovnoměrně rozestřeme. Křídla stáhneme pod krk a nohy svážeme k sobě. Pak kuře položíme na velký pekáč a ze všech stran ho potřeme olejem, osolíme a mírně opepříme.
Nezakryté kuře pečeme hodinu v troubě a občas ho přeléváme vypečenou šťávou. Pak přidáme na pekáč cibuli a mrkev a rovněz je přelijeme šťávou. Pečeme 45 minut až hodinu, dokud kuře není hotové. Kdyby hnědlo příliš rychle, zakryjeme ho alobalem.
Pečené kuře vyjmeme z pekáče, zakryjeme alobalem a necháme 10 minut stát. Pak kuře se zeleninou naaranžujeme na nahřátou servírovací mísu, ozdobíme bazalkou a podáváme se zeleninovým salátem.

Podobné recepty:

Jablečně-hrušková kaše, Kuře s kukuřičnou nádivkou, Kuře se zeleninovou nádivkou, Plněné kuře špagetami, Plněné kuře špagetami