Zapečené plody moře

7.8.2011
Potřebujeme:

plátek (200 g) uzené tresky skvrnité nebo obecné, plátek (200 g) čerstvé tresky skvrnité nebo obecné, 400 ml vody, 1 bobkový list, snítka čerstvé petrželky, 1 plátek citronu, 400 g rozmrazené a okapané směsi mražených plodů moře, 60 g másla, 4 oloupané jarní cibulky nasekané nadrobno nebo 1 šalotka nebo malá cibule, 30 g hladké mouky, 150 ml smetany, 1 lžíce kaparů, 2 lžíce sekané čerstvé petrželky, 1/4 lžičky soli, 1/4 lžičky strouhaného muškátového oříšku, čerstvě mletý černý pepř, 600 g oškrabaných brambor nakrájených na tenké plátky, 1/4 lžičky mleté papriky

Jak na to:

Troubu předehřejeme na 190 °C. Uzené i syrové ryby vložíme do kastrolu, zalijeme vodou a přidáme bobkový list, snítku petrželky a plátek citronu. Uvedeme do varu, zakryjeme, odstavíme kastrol z ohně a necháme 10 minut stát.
Vodu z ryb slijeme a ponecháme stranou. Bobkový list, petrželku a plátek citronu vyhodíme, ryby stáhneme z kůže, vykostíme a rozebereme. Čisté maso dáme do širokého mělkého pekáče a na něj rozložíme plody moře.
V kastrolu rozpustíme 45 g másla a jarní cibulku nebo šalotku na něm lehce osmahneme, až zesklovatí. Vmícháme mouku a smažíme ještě minutu, pak postupně přilijeme vodu slitou z ryb. Za stálého míchání uvedeme do varu a vaříme, až je omáčka hustá a hladká. Přidáme smetanu, kapary, petrželku, sůl, muškátový oříšek a trochu pepře.
Hotovou omáčkou přelijeme plody moře. Navrch rozložíme plátky brambor, pokapeme je zbývajícím máslem a posypeme mletou paprikou. V předehřáte troubě pečeme hodinu, až brambory zhnědnou.

Podobné recepty:

Pivní koláč s plody moře, Špagety s plody moře, Dary moře s nivou, Mušličky s plody moře, Rizoto s dary moře