Makrela so zeleninou vařená v páře

30.7.2011
Potřebujeme:

2 plátky citronu, 4 malé vykuchané a očištěné makrely asi po 200 g, bez hlav, čerstvě mletý černý pepř, 1 velké nebo 2 malé očištěné celé plody fenyklu asi po 250 g nakrájené na tenké plátky (zelené listy uchováme na ozdobení), 450 g oloupaných brambor nakrájených na plátky, 200 g očištěných cukrových lusků, dílky citronu na ozdobení

Jak na to:

Pekáč naplníme do poloviny vodou a na ni položíme plátky citronu. Kovovou mřížku lehce potřeme olejem, položíme ji na pekáč a ten dáme na sporák.
Makrely potřeme uvnitř i na povrchu solí a pepřem a naplníme je plátky fenyklu. Po celé mřížce rozložíme plátky brambor a na ně umístíme ryby. Posypeme je zbylým fenyklem a kolem rozložíme cukrové lusky. Mřížku i pekáč opatrně zakryjeme víkem nebo alobalem založeným pod okraj.
Vodu uvedeme do varu, pak zmírníme teplotu a necháme v páře vařit 15 minut, až je ryba i zelenina hotová. Ozdobíme fenyklovými listy a dílky citronu a ihned podáváme.

Podobné recepty:

Smažená makrela, Čertova pomazánka, Čertova pomazánka, Studený salát, Sypká rýže vařená v páře