Čočková polévka s uzeninou

Potřebujeme:

2 lžíce rostlinného oleje, 3 klobásy asi po 100 g nakrájené na kolečka, 2 středně velké očištěné mrkve nakrájené na kostky, 1 středně velká oloupaná cibule nasekaná na drobno, 1 očištěný stonek řapíkatého celeru nakrájený na kolečka, 2 oloupané a utřené stroužky česneku, 2 lžíce čerstvé sekané petrželky, 220 g přebrané a propláchnuté červené čočky, 400 g krájených konzervovaných rajčat, 1 bobkový list, 1 litr hovězího vývaru, 1/2 lžičky soli, čerstvě mletý černý pepř

Jak na to:

Ve větším hrnci rozehřejeme olej a 5 minut na něm za občasného míchání opékáme kolečka uzeniny. Pak je vyjmeme a necháme na ubrousku osušit. Odlijeme přebytečný tuk tak, aby nám zůstala 1 lžíce, nasypeme do hrnce mrkev, cibuli, celer, česnek a petrželku. Při mírnější teplotě zeleninu necháme asi 5 minut osmahnout.
Přidáme čočku, rajčata, bobkový list, vývar a kolečka klobásy. Přivedeme k varu, pak teplotu zmírníme a pod pokličkou pomalu vaříme asi 40 minut, dokud čočka nezměkne. Vyjmeme bobkový list a dochutíme polévku solí a pepřem.
Podáváme ve velkých nahřátých šálcích nebo miskách na polévku se sezamovými tyčinkami.

Podobné recepty:

Čočková polévka se slaninou, Čočková polévka, Čočková polévka s klobásou, Zapékané fazole, Čočková polévka s vínem