Plněné papriky

Potřebujeme:

60 g přebrané a propláchnuté zelené čočky, 1 litr vody, 30 g sekaných rajčat sušených na slunci, 100 g dlouhozrnné neloupané rýže, 2 lžíce olivového oleje, 1 středně velká oloupaná cibule nasekaná na drobno, 1 velký oloupaný a utřený stroužek česneku, 100 g otřených lesních žampionů nakrájených na plátky, 1 lžička sušeného oregana, 1 lžíce čerstvé sekané petrželky, 1/4 lžičky soli, čerstvě mletý černý pepř, 4 velké odjádřené papriky rozpůlené po délce, 100 g rozdrobeného balkánského nebo kozího sýra, 150 ml zeleninového vývaru, 2 lžíce suchého bílého vína

Jak na to:

Čočku nasypeme do kastrolu s vodou a 10 minut vaříme prudkým varem. Mezitím namočíme sušená rajčata na 10 minut do vařící vody, aby změkla. Pak rajčata scedíme a necháme okapat.
Do čočky vmícháme rýži a snížíme teplotu. Pod pokličkou zvolna dusíme 20-30 minut, až rýže i čočka změknou. Pak je necháme okapat. Mezitím předehřejeme troubu na 190 °C.
Ve velkém kastrolu rozehřejeme olej a osmahneme na něm cibuli. Vmícháme česnek a houby a necháme změknout. Přidáme předmáčená rajčata, oregano, petrželku, sůl, trochu pepře a čočku s rýží. Směs rozdělíme do rozpůlených paprik. Připravené půlky naskládáme do mělkého pekáčku a posypeme sýrem.
Do pekáčku nalijeme vývar a víno a zakryjeme ho alobalem. V troubě pečeme 30 minut, pak odkryjeme a necháme ještě 10 minut zapéct, aby měkké papriky mírně zhnědly. Podáváme se zeleninovým salátem.

Podobné recepty:

Plněné papriky sýrem, Plněné pečené papriky, Plněné papriky nivou, Plněné papriky, Plněné papriky