Rybí polévka s chřestem

Potřebujeme:

50 g másla, 1 oloupaný a utřený stroužek česneku, 1 malá cibulka fenyklu, očištěná a nasekaná na drobno, listy si schováme, 450 g oloupaných a odjádřených rajčat nasekaných na drobno, 200 g očištěného a nasekaného chřestu, hlavičky uschováme, 2 lžičky rajského protlaku, 1 litr rybího vývaru, 900 g plátků z mořského jazyka bez kůže, 450 g plátků z tresky bez kůže, 250 ml smetany, 1/2 lžičky soli, čerstvě mletý černý pepř, 2-3 lžíce kyselé smetany a proužky uzeného lososa na ozdobení

Jak na to:

V hrnci rozpustíme máslo a na mírném ohni 5 minut podusíme česnek a sekaný fenykl. Přidáme rajčata, stonky chřestu, rajský protlak a rybí vývar. Přivedeme k varu a pod pokličkou necháme vařit mírným varem 20 minut. Přidáme rybí plátky a na mírném ohni povaříme 5 minut. Pak polévku odstavíme a necháme trochu vychladnout.
Rozdělíme jí na dva díly a rozmixujeme. Hrnec vypláchneme, vylijeme zpátky polévku a zamícháme do ní smetanu. Přidáme hlavičky chřestu a za stálého míchání vaříme asi 5 minut. Dochutíme solí a trochou pepře.
Nalijeme do nahřáté polévkové mísy, ozdobíme kysanou smetanou, proužky lososa a fenyklovými listy a podáváme.

Podobné recepty:

Rybí polévka s chřestem a bílým vínem, Kyselá garnátová polévka, Rychlá rybí polévka, Rybí polévka, Rybí polévka z cejna