Uzené vepřové s kyselým zelím

6.7.2011
Potřebujeme:

1 klobása nebo bílá klobása (asi 100 g), 2 lžíce olivového oleje, 4 plátky uzené šunky asi po 100 g bez tuku, 100 g česnekové klobásy nakrájené na tenká kolečka, 1 středně velká oloupaná cibule nakrájená na kolečka, 2 očištěné mrkve nakrájené na kolečka, 450 g propláchnutého a okapaného kyselého zelí, 400 ml drůbežího vývaru, 100 ml suchého bílého vína, 6 kuliček jalovce (podle chuti), 1 lžička kmínu, 1 bobkový list, 700 g oškrábaných brambor nakrájených na kostky, 1/4 lžičky soli, čertsvě mletý černý pepř, 2 nasekané kyselé okurky a čerssvý kopr na odzobení

Jak na to:

Klobásu hustě propícháme po všech stranách vidličkou. Ve velkém kastrolu nebo na pánvi rozpálíme olej a 2-3 minuty na něm opékáme klobásu, plátky šunky a kolečka česnekové klobásy. Všechny uzeniny pak vyjmeme a necháme zatím v zakrytém talíři stranou.
V horkém tuku podusíme cibuli a karotku do měkka. Přidáme zelí a za stálého mícháni minutu smažíme. Přilijeme vývar a víno a přidáme kmín, bobkový list, brambory, případně jalovčinky. Ochutíme solí a trochu pepře.
Zelnou směs přivedeme k varu, pak snížíme teplotu a pod pokličkou dusíme 20 minut. Klobásu nakrájíme na tlustá kolečka a vmícháme ji do zeleniny. Přidáme šunku a česnekovou klobásu.
Maso částečně zakryjeme zelím s brambory a pod pokličkou dusíme 20 minut, až jsou brambory měkké. Vyjmeme bobkový list, hotové jídlo ozdobíme okurkou a koprem a podáváme.

Podobné recepty:

Vepřové na divoko, Krupicové bosáky s uzeným, Sedlácké vepřové maso, Vepřové kuřecí nudličky s kyselym zelím a bramborovym plackem, Škubánky s kyselým zelím