Hovězí páj se zeleninou

Potřebujeme:

2 lžíce olivového oleje, 30 g másla, 220 g očištěné mrkve nakrájené na kolečka, 240 g oloupané cibule perlovky, 220 g otřených hub nakrájených na čtvrtky, 3 lžíce pšeničné mouky, 1/2 lžičky sušené majoránky, čertvě mletý černý pepř, 40 ml hovězího vývaru, 340 g zbytků krvavého rostbífu nakrájených na kostky, 340 g vykládacího těsta, 1 vejce nebo trochu mléka na potření

Jak na to:

Ve velkém kastrolu necháme minutu rozehřát olej a máslo. Přidáme mrkev a cibuli a asi 8 minut dusíme do zlatova. Přidáme houby a dusíme další 2 minuty. Přidáme mouku, majoránku a trochu pepře a za stálého míchání varíme 2 minuty. Postupně přiléváme vývar a vaříme 5 minut, až omáčka zhoustne. Přidáme maso, povaříme mírným varem ještě 5 minut a pak směs nalijeme do koláčové formy.
Troubu předehřejeme na 220 C. Na lehce pomoučené ploše vyválíme z těsta kolo o 2,5 cm větší než je forma a po celém obvodu odřízneme proužek 1,5 cm a proužek těsta k němu přitiskneme. Lehce ho potřeme vodou a zakryjeme masovou směs vyváleným těstem. Okraje přitiskneme k sobě.
Přebytečné těsto okrojíme a vytvarujeme z něj lístky, kterými páj uprostřed ozdobíme. Okrajem zdobíme vroubkováním. Nakoniec těsto potřeme rozšlehaným vejcem nebo mlékem a uprostřed vykrojíme dírku, aby při pečení mohla unikat pára.
Připravený páj dáme do trouby a pečeme 30 minut, až těsto dostane zlatavou barvu. Podáváme se salátem a celozrnným chlebem.

Podobné recepty:

Grilovaná hovězí roštěná s citronem se zeleninou, Hovězí řízky naložené v zelenině, Selská hovězí polévka, Marinované hovězí maso, Hovězí maso na celer