Královská hovězí pečeně

Potřebujeme:

3 lžíce olivového oleje, 900 g oškrábaných brambor nakrájených na velké kostky na pečení, 6 oškrábaných středně velkých mrkví nakrájených na kostky, 6 středně velkých pastináků nakrájených na čtvrtky, 2 oloupané a rozčtvrcené středně velké cibule, 1 lžička sušené majoránky, 1/2 lžičky soli, čerstvě mletý černý pepř, 1 kg libové falešné hovězí svíčkové, snítky řeřichy na odzobení
Omáčka: 150 ml kyselé smetany, 4 lžičky jemně nastrouhaného čerstvého nebo naložené křenu, 1 lžíce bílého vinného octa, 1/4 lžičky cukru, 1/4 lžičky soli

Jak na to:

Troubu předehřejeme na 220 C. Do velkéhho pekáče nalijeme olej a dáme ho na půl minuty rozehřát do trouby. Přidáme brambory, mrkev, pastinák a cibuli a ochutíme majoránkou, polovinou soli a trochou pepře. Zeleninu promícháme s olejem a 10 minut zapékáme.
Hovězí otřeme ubrouskem a posypeme zbylou solí a pepřem. Teplotu v troubě zvýšíme na 230 C. Vložíme na pekáč maso a zeleninu rozložíme kolem něj. V nezakrytém pekáči pečeme hovězí se zeleninou 25 minut, pak snížime teplotu na 180 C.
Za občasného otáčení pečeme ještě 32-36 minut chceme-li krvavou pečeni, 40-44 minut, chcemeli středně propečenou, a 44-48 minut, má-li být maso hodně propečené. Pak pekáč vyndáme z trouby, lehce zakryjeme alobalem a necháme před krájením 15 minut odpočinout.
Mezitím smícháme kysanou smetanu, křen, vinný ocet, cukr a sůl a nalijeme omáčku do malé misky nebo omáčníku. Pečeni se zeleninou naaranžujeme na nahřátou servírovacíí mísu, odzobíme řeřichou a podáváme s omáčkou.

Podobné recepty:

Hovězí pečeně na zelenině, Královská polévka, Pražská hovězí pečeně, Metropolitan hovězí steak, Hovězí bifteky