Fazolová polévka se šunkou a sladkými brambory

Potřebujeme:

2 lžíce olivového oleje, 3 středně velké oloupané červené cibule nakrájené na drobno, 4 oloupané a utřené stroužky česneku, 1 velká zelená odjádřená paprika nakrájená na drobné kostičky, 600 g oloupaných sladkých brambor (batát) nakrájených na menší kostky, 400 g konzerovovaných krájených rajčat, 1 lžička mletého kmínu římského, 1 lžička mletého koriandru, 1/2 lžičky mletého zázvoru, 1/2 lžičky soli, 1/4 lžičky cayenského pepře, 1 l šunkového nebo drůbežího vývaru, 100 g loupané dlouhozrnné rýže, 450 g černých fazolí vařených, propláchnutých a okapaných, 220 g vařené šunky nakrájené na tenké proužky, 2 lžíce limetové šťávy, 8 plátků limety a snítky čerstvého koriandru (petrželky na ozdobení)

Jak na to:

Ve větším hrnci rozpálime olej a cibuli na něm osmahneme do měkka. Přidáme česnek a pepř a za stálého míchání smažíme ještě 5 minut. Přidáme sladké brambory a konzervovaná rajčata a bez pokličky povaříme 3 minuty.
Přidáme kmín, koriandr, zázvor, sůl a cayenský pepř. Přilijeme vývar a uvedeme ho do varu. Přidáme rýži, zmírníme teplotu a pod pokličkou necháme vařit mírným varem 15-20 minut, až brambory i rýže změknou. Přidáme černé fazole a šunku a povaříme ještě 5 minut.
Nakonec přidáme šťávu z limet a hotovou polévku rozléváme do nahřátých talířů. Před podávaním ozdobíme snítkami koriandru a podáváme s kolečky limet a čerstvým pečivem.

Podobné recepty:

Fazolová polévka, Fazolová polévka s bramborem, Fazolová polévka, Oštiepok plněný šunkou a smažený v bramborovém těstíčku, Šunkový salát se sladkými brambory