Středomorská dušená směs

27.6.2011
Potřebujeme:

4 lžíce olivového oleje, 1 velká oloupaná cibule nakrájená na kolečka, 250 g konzervovaných malých srdcovek, 400 g konzervovaných krájených rajčat, 300 ml suchého bílého vína, 400 ml rybího vývaru, 2 oloupané a nasekané stroužky česneku, 1 bobkový list, 1 lžička sekaného čerstvého tymiánu, jemně strouhaná kůra z 1 malého pomeranče, 1/8 lžičky cayenského pepře, čerstvě mletý černý pepř, 1 lžička soli, 450 g vykostěných rybích plátků bez kůže nakrájených na kostky, 12 čestvých oškrábaných slávek zbavených bysových vkláken, 2 středně velké očištěné cukety nakrájené na plátky, 200 g mražených uvařených a vyloupaných krevet, 1 lžíce sekané čerstvé bazalky, 2 lžíce čerstvé sekané petrželky, 8 opečených plátků bagety, 1 oloupaný a utřený stroužek česneku

Jak na to:

Ve velkém těžkém kastrolu rozpálíme 2 polévkové lžíce oleje a cibuli na něm osmahneme do měkka. Konzervované mušličky necháme okapat a nálev přidáme do kastrolu spolu s rajčaty, vínem, vývarem, sekaným česnekem, bobkovým listem, tymiánem, pomerančovou kůrou, cayenským pepřem, trochou černého pepře a solí. Uvedeme do varu, pak teplotu zmírníme a pod pokličkou dusíme na mírném ohni 15 minut.
Přidáme ryby, slávky a cukety, opět zakryjeme a dusíme 8-10 minut, až rybí maso zbělí a slávky se otevřou. Zavřené mušle odstraníme, vyjmeme bobkový list do směsi opatrně vmícháme konzervované mušličky, krevety a bazalku a nechám 3-4 minuty prohřát. Posypeme petrželkou.
Zbytek oleje smícháme s utřeným česnekem a namažeme ho na opečené krajíčky bagety. Hotové jídlo rozdělíme do hlubokých talířů, ke každému přidáme dva plátky počesnekované bagety a podáváme.

Podobné recepty:

Dušená jehněčí kýta, Dušená štika, Dušená mrkev s vepřovým masem, Dušená telecí, Salát s ovčím sýrem