Čočková musaka s houbami

25.6.2011
Potřebujeme:

500 g očištěných baklažánů nakrájených na tenké plátky, 2 1/2 lžičky soli, 4 lžíce olivového oleje, 1 velká oloupaná a nasekaná cibule, 1 odjádřená a nasekaná zelená paprika, 2 oloupané a utřené stroužky česneku, 200 g otřených lesních žampionů nakrájených na plátky, 350 g oloupanýchh odjádřených a nasekaných rajčat, 2 lžičky jemného hnědého cukru, 1/2 lžičky mleté skořice, čerstvě mletý černý pepř, 3 lžice čerstvé sekané petrželky, 2 lžíce suchého bílého vína nebo vody, 200 g vařené a okapané hnědé čočky, 30 g másla, 30 g hladké mouky, 300 ml mléka, 2 vejce, žloutek a bílek zvlášť, 1/4 lžičky čerstvě strouhaného nebo mletého muškátového oříšku, 100 g strouhaného čedaru, sekaná čerstvá petrželka na ozdobení

Jak na to:

Plátky baklažánu posypeme 2 lžičkami soli a necháme hodinu odstát. Pak je opláchneme a osušíme obrouskem.
Troubu předehrejeme na 180 C. Ve velké pánvi rozpálíme 2 lžíce oleje a plátky baklažánu osmahneme po obou stranách do zlatova. Pak je vyjmeme a odložíme na talíř.
V pánvi rozpálíme zbytek oleje a 5 minut na něm dusíme cibuli, papriku a česnek. Přidáme houby, rajčata, cukr, skořici, čtvrt lžičky soli, trochu pepře a petrželku. Přilijeme víno nebo vodu a pod poklíčkou směs 10 minut dusíme na mírném ohni. Přidáme čočku a odstavíme pánev z ohně.
Polovinu baklažánových plátů rozložíme na dno velkého pekáče. Rovnoměrně je pokryjeme čočkovou směsí, na tu rozložíme zbývajíci baklažán a takto připravené jídlo zatím necháme stranou.
V kastrolu rozehřejeme máslo, přidáme mouku a za stálého míchání ji necháme minutu osmahnout. Pak kastrol odstavíme a postupně vmícháme mléko. Vrátíme na plotnu a uvedeme do varu. Za stálého míchání vaříme 3-5 minut, až omáčka zhoustne.
Odstavíme kastrol z ohně a vmícháme do prochladlé omáčky žloutky. Ochutíme zbývající solí, trochou pepře a muškátovým oříškem. Z bílků ušleháme pevný sníh. Nejprve do omáčky vmícháme čtvrtinu sněhu, pak opatrně zapracujeme zbytek.
Touto omáčkou přelijeme baklažány v pekáči a navrch nasypeme čedar. V předehráté troubě pečeme 30 minut. Před podáváním troubu vypneme a musaku necháme ještě 10 minut dojít. Hotové jídlo ozdobíme petrželkou a podáváme s chřupavým zeleninovým salátem a čerstvým pečivem.

Podobné recepty:

Čočková polévka se slaninou, Čočková polévka, Těstoviny s houbami, Zapečené brambory s houbami, Květák s houbami