Bramborový salát

Potřebujeme:

3-4 kg brambor, 8 větších mrkví,1 sklenice kyselých okurek, větší cibule, 2-3 lžíce plnotučné hořčice, domácí majonéza ze dvou žloutků (postup viz. níže), sůl, pepř

Jak na to:

Ve slupce uvařené brambory necháme vystydnout, pak oloupeme a protlačíme kolečkem s mřížkou, uvařenou mrkev oloupeme, podélně přepůlíme a dle velikosti ještě nadvakrát podélně překrojíme a nakrájíme na tenké plátky (množství dle chuti), stejným postupem jako u mrkve nakrájíme kyselé okurky, nejlépe Znojemské(množství dle chuti cca 1 sklenice), přidáme nadrobno nakrájenou větší cibuli, 3 vrchovaté lžíce plnotučné hořčice, jemně opepříme, osolíme. Nakonec přidáme majonézu - postup : do dvou žloutků a 1 lžičky octa velmi opatrně doslova přikapáváme stolní olej, jakmile se ingredience spojí a majonéza začne houstnout, můžeme olej přilévat ve větších dávkách dokud není majonéza hodně hustá (pokud se majonéza srazí, lze to napravit. Znova mixujeme nový žloutek s olejem, dokud se nespojí a sraženou majonézu pak do této hmoty pomalu přidáváme.) Salát a přiměřené množství majonézy opatrně promícháme. Případně salát dosolíme. Plníme do skleněné nebo porcelánové mísy a rukou namočenou ve studené vodě uhladíme. Dozdobíme kornoutky polosuchého salámu a nakrájenými okurkami do vějířků dle vlastní fantazie a hotový salát dáme do lednice odležet.

Autor receptu: Marie Š.

Podobné recepty:

Bramborový salát s celerem a jablky, Bramborový salát se zelím, Bramborový salát s hlívou, Jarní bramborový salát s ředkvičkami, Vídeňský bramborový salát