Bramborový salát k vánočnímu smaženému kapru

Potřebujeme:

4-5 kg den předem vařených brambor ve šlupce (je dobré je po uvaření vychladit v lednici), 2-3 mrkve, 1 petržel, 1/2 celeru, 200 g konzervy sterilovaného hrášku, 250-300 g konzervy červených paprik najkrájených na nudličky, lák z paprik, 6 středních cibulí, 40 dkg na silnější plátky (cca 4mm) šunkového salámu, sklenice (350-400 ml) znojemských okurek, lák z okurek, 8-10 natvrdo uvařených vajec (8 min. var, potom dáme pod tekoucí studenou vodu vychladit), 2-3 kyselá jablíčka na kostičky, jeden selský jogurt 500 g, 1 majolka 200 g, 1 lžička pepře, sůl, 2 kostky masoxu (může se nahradit viz. níže), 10 dkg špeku, lžíce hořčice (není nutná)

Jak na to:

Brambory oloupeme a drátěným kolečkem protlačíme nudličky, máme-li brambory velké, tak v polovině brambory kolečkem otočíme a nudličky přeřízneme na polovinu, zbytek protlačíme jako shora.
Vejce oloupeme a protlačíme též kolečkem jako brambory.
Scedíme konzervu hrášku a dáme do hrnce, lák vyhodíme. Scedíme konzervu paprik a dáme do hrnce, lák dáme stranou. Nakrájíme na jemno polovinu sklenice okurek na kostičky (cca 5x5 mm) a dáme do hrnce. Totéž s jablky, nakrájíme a šup do hrnce. Přidáme jogurt a třetinu majolky.
Mrkev, petržel a celer nakrájíme na kostičky a dáme vařit do láku z okurek a nebo paprik (dle chuti po paprikách je sladší). Po změknutí jak máme rádi (někdo má rád když ještě chrupou) odstavíme s plotny a přidáme ihned 2 jemně nakrájené cibule. Po cca 1 min. se zelenina s cibulí scedí.Zeleninu i lák dáme do lednice.
Plátky salámu nakrájíme na nudličky (5mm - 1cm), zbývající 4 cibule nakrájíme též na nudličky (na polovinu a potom na plátky od vrchu cibule), špek nakrájíme na jemno.
Špek dáme na pánev podlejeme trochou vody nebo láku (3 lžíce) a vysmažíme do tuku, Přidáme cibuli, po zesklovatění i salám a smažíme do zlatova. Ke konci dáme masox a trochu láku (cca 0,5-1 dcl). Jakmile se směs zavaří a masox se rozpustí dáme z plotny a do lednice.
Po vychladnutí láku, zeleniny a salámové směsi v ledničce se vše smíchá se zbývajícími surovinami v hrnci s brambory (pokud možno všechny suroviny vychladíme).
Lákem z okurek a nebo paprik (ten se mě zdá i chutnější je sladší) naředíme takovou konsistenci, která nám vyhovuje. Zbylou majolkou můžeme doladit mastnost směsi a obalení brambor. Je-li jogurtu a majolky více tak zastřou v salátu barevnost zeleniny a nudliček papriky. Dosolíme a opepříme, pozor je tam již masox, je hodně slaný.
Díky vychlazení surovin a kyselému láku z okurek nebo paprik má salát v lednici trvanlivost až 1 týden, jogurtový i 10 dní. Děláme ho s láskou a s předstihem alespoň jednoho dne aby se rozležel, lépe dva dny.
Je to trochu složitější recept ale ta chuť je božská, již několik let (10) ho dělám pro naši rozšířenou rodinu. Všichni si pochvalují jeho složení, není tam téměř žádný tuk, a co víc si přát na vánoce (100-200g majolky a 10dkg špeku na 5 kg brambor). Ještě k tomu masoxu, já jsem ho tam dával pro jeho masovou chuť a osolení salátu již před 30 ti lety. Když jsem ale zjistil, že obsahuje Glutamát sodný a je tudíž zdraví škodlivý tak jsem ho nahradil doma dělaným „Demi glass“ a to je víc než dobrá náhražka. Případně nedávejte masox nebo Demi glass a pouze osolte. I tak si velmi pochutnáte.
Vladimír Šmíd

Autor receptu: miki

Podobné recepty:

Bramborový salát s celerem a jablky, Bramborový salát se zelím, Bramborový salát s hlívou, Jarní bramborový salát s ředkvičkami, Vídeňský bramborový salát