Ptačí mléko

Potřebujeme:

Dávka pro 4 osoby:
1,5 l mléka, 6 vajec, 15 dkg cukru, 2 PL mouky, 1 sáček vanilkového cukru, špetku soli

Jak na to:

Z bílků, soli a 5 dkg cukru ušleháme tvrdou pěnu. Dáme vařit do široké nádoby asi 1/3 mléka. Když se mléko mírně vaří, z pěny vykrajujeme malou lžičkou noky, které vaříme v mléce asi 1-1,5 min, poté je otočíme a vaříme znovu 1 min.
Nedáváme tam moc noků najednou, protože při vaření nabudou. Uvařené noky vybereme na talíř. Poté, když jsou noky uvařené, dolijeme zbytek mléka a vaříme.
Do rozšlehaných žloutků přidáme trochu mléka, 2 PL mouky, zbytek cukru, vanilkový cukr (až potud se všechny recepty shodují, dále je možné modifikovat uvařením jablek nebo kdoulí na plátky, nebo přistrouhat citrónovou kůru, atd). Poté pomaly nalijeme do vařícího se mléka rozšlehané žloutky s moukou a cukrem, a ještě povaříme za stálého míchání kým nezhoustne. Necháme vystydnout, do studeného vložíme noky z bílků a můžeme podávat!

Autor receptu: Budai

Podobné recepty:

Ptačí mléko, Ptačí mléko, Ptačí mléko v mikrovlnce, Ptačí hnízdo, Ptačí hnízdo z listového těsta