Lehký a osvěžující jogurtový dortík

7.9.2009
Potřebujeme:

Korpus (piškot): 3 vajíčka, 3 PL cukru krupice, 1 vanilínový cukr (nemusí být) , 4 PL polohrubé mouky, na špičku nože strouhané citrónové kůry
sádlo a hrubú mouku na vymazání a vysypání dortové formy

Jogurtový krém: 1 velký kvalitní bílý jogurt (500 ml), 1 ušlehanú smetanu (250 ml), 1 vanilínový cukr, 1 přípravek na přípravu studených jogurtových dezertů (snadný a rychlý postup), ale pokud nemáme, lze nahradit želatinou (návod na přípravu na zadní straně sáčku)

Na zdobení: ovoce dle libosti (čerstvé kiwi, ale ananas ne! protože zhořkne), můj tip: čerstvé hrozny, vyzrálá karambóla,jahody,... můžeme použít i kompotované (broskve, ananas, mandarinky,...)

Konečná fáze: 1 želé polevu (návod viz zadní strana sáčku)

Jak na to:

Příprava piškotu:
Do mísy dáme vajíčka, cukr, vanilkový cukr a ručním šlehačem vyšleháme v hustou pěnu. Ručně metličkou pomalu vmícháváme mouku s citronovou kůrou. Nalijeme do sádlem vymazané a moukou vysypané dortové formy. Těsto lehce stěrkou přimáznem k okrajům (při pečení má tendenci osdkakovat od formy). Vložíme do předehřáte trouby a pečeme 10-15 min do růžova. Než nám vychladne piškot pokračujeme s přípravou dortíku.

Jogurtový krém:
Ušleháme šlehačku s vanilkovým cukrem, přidáme jogurt a do směsi přidáme želatinový ztužovač (připravený podle daného návodu) ručním šlehačem pečlivě, ale stačí krátce, vmícháme!
Na vychladlý korpus naneseme pořádnou vrstvu krému. Poklademe námi zvoleným ovocem (rozkrájené na menší kousky a zbavené jader!), pokud máme víc druhů ovoce, naskládáme hezky efektivně podle vlastní fantazie. V této fázi vložíme dortík do ledničky (do lednice dáváme proto, aby se nám jogurtová náplň nepropustila do želatinové polevy - tudíž necháme maličko zatuhnout) a jdeme si připravit želé polevu (návod viz sáček z druhé strany).

Na záver:
Vyděláme dortík z ledničky a zalijeme polevou ovoce na dortu.Vrátíme do ledničky a necháme tuhnout alespoň 6 hodin, ale nejlepší je do druhého dne.

Tip(bleskový-nepečený): Pokud se nám nechce péct korpus, použijeme dětské piškoty
Postup: Dortovou formu nijak nevymazáváme. Na dno poklademe piškoty, jeden vedle druhého a i po obvodu dortové formy - jeden řádek naneseme, poté jednu část krému na připravené piškoty (pomocí stěrky povrch zarovnáme), potom klademe opět piškoty a navrch zbylý krém. Další postup s dortíkem je naprosto stejný viz Postup. Necháme rozležet do druhého dne!

Autor receptu: Jane

Podobné recepty:

Osvěžující želatinová málo-kalorická dobrota, Osvěžující salát, Bramborový dortík, Nepečený dortík, Jogurtový-jahodový krém s ovocnou šťávou