Valašská kyselica

Potřebujeme:

kvašené zelí,cibule,česnek,bobkový list,nové koření, pepř,kmín, hladká mouka, uzené žebra,klobása,smetana sladká, masox nebo lepší karpatský bujon,4 ks brambor(zemáků)

Jak na to:

Uvaříne uzená žebra cca 1 kg, nebo 4 nožky dobré klobásky. Vyjmeme, ochladíme a sebereme cca pokovinu tuku(zbytek můžeme použít na zapékané brambory). Do
vývaru dáme 1 pokrájenou cibuli, 2 stroužky česneku,3 bobkové listy,kostku masoxu,kmín,5 - 10 kul. nového koření,pepř 1/2 lžičky,1 lžičku kmínu,pokrájené kyselé zelí(lák necháme v hrníčku na dochucení),vaříme cca1/2 - 3/4 hodiny.Zvlášť u vaříme brambory na kostičky nakrájené v osolené a pokmínované vodě.Po 1/2 hodině dáme do vývaru rozkvedlanou mouku, tak aby po uvedení do varu byla polévka dosti hustá.Nemějte strach z hustoty, šlehačka na závěr to zase rozředí.Vaříme minimálně 1/2 hodiny, toto je důležité v polévce nesmí být cítit surová mouka. N závěr vlejeme šlehačku(smetanu na vaření) dáme majoránku, vaříme cca 2-5 minut. Dokyselíme lákem a přídáme pokrájené maso z žebírek(ještě zbude na zapék. brambory, nebo halušky)nebo pokrájenou klobásu.Podáváme s chlebem při jednoduším obědě(palačinky,zapékané brambory atd.

Autor receptu: Jaroslav Gerža Vsetín

Podobné recepty:

Vánoční Kyselica