Tiramisu

17.4.2008
Potřebujeme:

200 ml horkého pressa s výraznou kávovou chutí, nebo turka bez sedliny 2 cl kávového likéru (rumu) 6 ks žloutků 150 g cukru krupice 500 g mascarpone (italský sýr, vyrábí se i v ČR) 2 balíčky cukrářských piškotů (po 150 g) 1 polévková lžíce holandského kakaa, nebo: strouhaná čokoláda Varianty mascarpone: pom. máslo a lučina 1 :1, jenom pom. máslo, zakys. smetana a pom. máslo
Piškoty mohou být i kulaté

Jak na to:

Kávu nalijeme do hlubokého talíře, aby se nám dobře namáčely piškoty.
Do chladnoucí kávy přilijeme kávový likér, nahradíme ho popř. tekutým vánočním cukrovím - rumem.
žloutky s cukrem šleháme, až se cukr rozpustí.
Do ušlehané směsi vmícháme mascarpone.
Bereme piškoty, jeden po druhém namočíme do kávy s likérem, necháme vteřinku nacucat a poklademe takto dno kulaté dortové formy.
Na první vrstvu rozetřeme vrstvou krému.
Následuje druhá vrstva namáčených piškotů a druhá vrstva krému.
Máme-li ještě piškoty, kávu a krém, pokračujeme tak, abychom jako poslední vrstvu končili krémem.
Někdo dá přednost tiramisu jednovrstvému, v tomto případě použijeme jako formu plech.
Moučník posypeme jemně, nejlépe přes sítko holandským kakaem.
Pokud sypeme strouhanou čokoládou, přiměřeně...

Podobné recepty:

Tiramisu, Tiramisu, Tiramisu, Tiramisu, Tiramisu z tvarohu