Vánoční houbová polévka

Potřebujeme:

100 g čerstvých nebo sušených hub, 1 mrkev, 1 menší petržel, 1 pórek, čtvrtka celeru, 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce krupek, 100 ml sladké smetany, sůl, drcený kmín a pepř dle chuti zelenou petrželku na ozdoben

Jak na to:

Zeleninu oloupeme a nakrájíme na tenké nudličky. Čerstvé houby očistíme, rozkrájíme na plátky (sušené namočíme asi na hodinu do studené vody) a podusíme doměkka. Mezitím z tuku a mouky umícháme světlou jíšku. Zředíme ji vydušenou šťávou z hub a doplníme vodou asi na 1 litr. Přidáme kořenovou zeleninu a vaříme na mírném plameni asi 20 minut. Mezitím zvlášť uvaříme dobře propláchnuté krupky. Vložíme je do polévky, přidáme houby a nakonec smetanu. Hotovou vánoční polévku osolíme a okořeníme. Před podáváním bohatě ozdobíme zelenou petrželkou.

Podobné recepty:

Vánoční houbová polévka, Houbová vánoční polévka, Houbová vánoční polévka, Novoroční bábovka, Houbová polévka s drobením