Závin z jablek

30.4.2008
Potřebujeme:

1 Hera, 400g polohrubé mouky, 2 dcl mléka, 1 lžička cukru, 1 lžička octa, asi 2 kg jablek strouhanka,kousek másla Cukr, skořice, ořechy a rozinky na posypání

Jak na to:

V kastrůlku si v mléce rozpustíme Heru - nevaříme, přidáme lžičku soli a zamícháme. Do ještě teplé směsi nasypeme mouku a přidáme lžičku octa. Všechno promícháme a přidáváme mouku, dokud těsto nemá správnou konzistenci. Mělo by být řidší, protože po vychladnutí Hery trošku ztuhne a špatně by se zpracovávalo.
Těsto rozdělíme na 4 stejně velké díly a dáme částečně vychladnout - pokud bude těsto vlažné bude se nám s ním lépe pracovat.
Mezitím si oloupeme jablka, rozpůlíme je a odstraníme jádřince, stopku a bubáky. Jablka nestrouháme, ale nakrájíme je na větší kousky.
Na pracovní desku si rozložíme utěrku, pomoučíme ji hladkou moukou a rozválíme 1/4 těsta. Vzniklou placku posypeme strouhankou a poklademe jablíčka. Posypeme cukrem, skořicí, ořechy a rozinkami a opět trochu strouhankou. Potom za pomoci utěrky placku 2x nebo 3x převalíme v jednom směru, uzavřeme konce a potom převalíme 1x zpět (štrůdl bude spodní částí navrch). Na utěrce přeneseme k plechu na pečení a převalením vložíme štrůdl na pekáč. Stejně zpracujeme i zbývající 3 kousky těsta. Před vložením do trouby záviny pečlivě pomažeme studenou vodou a dáme péct do vyhřáté trouby. Pečeme tak dlouho, dokud povrch závinu nezrůžoví - pozor musí se hlídat.
Když je závin upečený, vytáhneme jej z trouby a pomažeme trošku rozpuštěným máslem.
Vychladlý nakrájíme, pocukrujeme.

Podobné recepty:

Jablkový závin s marcipánem, Jablkový závin z kyselého mléka, Jablkový závin s marcipánem, Jablkový závin, Závin z listového těsta s hlívou