Čínská smažená rýže

Potřebujeme:

1 hrnek dlouhozrnné bílé rýže, 3 lžíce oleje, 1 stroužek česneku (dávám víc), 4 šalotky (dávám 2 normální cibule), 1 hrnek nasekaného vařeného kuřecího masa (dávám nasekané syrové kuřecí maso), 1 hrnek oloupaných vařených krevet (můžou být i z konzervy nebo mražené, 1/2 hrnku mraženého hrášku, 1 vejce ušlehané se špetkou soli, 1 hrnek nasekaného hlávkového salátu, 2 lžíce světlé sójové omáčky (ale dejte klidně jakou máte), špetka cukru, sůl, černý pepř, 1 lžíce nasekaných pražených kešu oříšků

Jak na to:

Rýži dáme do omáčkové pánve se lžící oleje a 1/2 hrnkem vody, přiklopíme a uvedeme do varu. Zamícháme, znovu zakryjeme a vyříme 12-15min, až na povrchu rýže nebude vidět téměř žádná voda. Odstavíme z plotny, necháme stát pod poklicí asi 10min, pak poklici sundáme, načechráme vidličkou a necháme vystydnout.Ve woku nebo na pánvi (já dělám na pánvi) rozpálíme zbývající olej, přidáme utřený česnek, nadrobno nakrájenou šalotku (cibuli) a za stálého míchání prudce osmažíme.Přidáme kuřecí maso, krevety a hrášek a smažíme 1-2 minuty pokud je maso předem uvařené, pokud dáte syrové jako dávám já, tak dělejte, dokud není měkké a hrášek přidejte o chvíli později. Přilijeme rozšlehané vejce a zamícháme do ztuhnutí. Nakonec přimícháme nasekaný hlávkový salát, sójovou omáčku, cukr, sůl a pepř a vmícháme ořechy.Nakonec smícháme s rýží.

Podobné recepty:

Smažená zeleninová rýže, Rychlá Čína, Smažená niva v šunce, Rýže, Rýžovo tuňákový salát