Dezert z jablek a borůvek

28.10.2008
Potřebujeme:

450g jablek, 25 g másla na opečení jablek + 80g másla do těsta, 250g borůvek, lesních plodů nebo malin (samozřejmě i mražené), 85 g krupicového cukru na ovoce + 50g do těsta, 250 ml mascarpone (kupuji od firmy Italat), 200 g hladké mouky prosáté s 1 lžící prášku do pečiva, jemně nastrouhanou kůru z 1 citronu, 150 ml plnotučného mléka

Jak na to:

Vymastěte formu o objemu 1,5 litru (radši větší). Jablka oloupejte, nakrájejte na tenké plátky a asi čtyři minuty smažte na pánvi na másle. Pak je vsypejte do formy a promíchejte s borůvkami a cukrem.Zbytek másla zpracujte s moukou s práškem do pečiva, až vznikne drobenka. Do té vpracujeme citronovou kůru a cukr. Do drobenky vlijte mléko a lehce promíchejte, vznikne měkčí směs.Na ovoce ve formě rozložte lžící mascarpone a na něj opět lžící naklaďte těsto, ale neuhlazujte.Pečeme v troubě při 200°C asi 25 min, až dezert vyběhne do kopečků a hodně zezlátne.Po upečení nechat 10 min. odstát a je výborný i takto horký, ale i vychladlý.

Podobné recepty:

Jablečný dezert, Nízkotučný jablečný koláč, Jablečný sen s vanilkou, Borůvkové lívance, Nízkotučný jablečný koláč