Tříbarevný koláč

6.5.2008
Potřebujeme:

Hnědá vrstva:300g polohrubé mouky, 100g másla, 100g krupicového cukru, 2 lžíce kakaa, 7 lžic studené vody, 1/2 prášku do pečiva Bílá vrstva:500g netučného tvarohu a 250g tučného tvarohu, 150g moučkového cukru, 1 a 1/4 šálku mléka, 1 balíček pudinkového vanilkového prášku Žlutá vrstva:3 vejce, 200g krupicového cukru, 5 lžic studené vody, 100ml oleje, 250g polohrubé mouky, 1/2 prášku do pečiva

Jak na to:

Hnětené těsto tvoří spodní vrstvu koláče. Ze všech uvedených přísad zaděláme těsto a rozetřeme je na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem.Bílá vrstva tvoří střed koláče. Všechny přísady smícháme a rozvrstvíme na kakaové těsto.Při přípravě těsta na žlutou vrstvu nejprve utřeme vejce s cukrem, přidáme vodu a olej a ještě chvíli společně šleháme. Vmícháme mouku s práškem do pečiva a vvylijeme na tvarohovou vrstvu.Koláč pečeme pomalu v mírně vyhřáté troubě asi 45 min (podle mé zkušenosti pečeme daleko déle, klidně i 1,5h - vrchní vrstva se totiž špatně peče, protože, jak v prostřední vrstvě je to mléko, které se asi odtamtud špatně odpařuje, proto je horní vrstva dlouho mokrá, přestože na povrchu vypadá už hotově, vevnitř nemusí být ještě donělaná - zjistíme jednoduše, píchnutím špejle do středu horní vrstvy - pokud po vytažení lepí, není koláč ještě hotov). Vychladlý krájíme.

Podobné recepty:

Tříbarevný koláč s jahodami a želé polevou, Tříbarevný tvarohový dort, Kynutý koláč bez kynutí, Koláč müsli, Jablkový koláč