Zelňačka

Potřebujeme:

50 ml oleje, 20 g hladké mouky, 20 g mleté červené papriky, 100 g anglické slaniny, 250 g brambor, 250 g kysaného zelí, 100 ml smetany, 8 kuliček celého pepře, 4 kuličky nového koření, 4 bobkové listy, špetka kmínu špetka mletého pepře sůl 2 pol. lžíce pažitky nebo petrželky

Jak na to:

1. připravíme jíšku na oleji opražíme slaninu a orestujeme, přidáme mouku a mletou papriku, zalijeme studenou vodou a za stálého míchání přivedeme k bodu varu.

Přidáme očištěné a na kostičky nakrájené brambory, sůl, kmín, bobkový list, pepř a nové koření

2. po cca 15 minutách přidáme kysané, na kratší kousky pokrájené zelí a zalijeme smetanou a krátce povaříme

3. z polévky vyjmeme koření - bobkový list, celý pepř a nové koření, (ale jsou i tací, kteří ho tam rádi nechávají). Dochutíme mletým pepřem, popřípadě solí, a sypeme posekanou petrželkou nebo pažitkou

Podobné recepty:

Staročeská zelňačka, Vánoční zelňačka pro vegetariány, Jednoduchá a dobrá zelňačka, Vánoční zelňačka s uzeným tofu, Zelňačka z gulášovky