Cizrnový kotlík

Potřebujeme:

250 g cizrny, 1 velká cibule, 1-2 stroužky česneku, 1 středně velký lilek, 1 červená paprika, 2 malé cukety, 200 g zelených fazolek, 2 dužnatá rajčata, 5 lžic olivového oleje, po 1 špetce mletého nového koření, skořice, koriandru, kajenského pepře a šafránu, sůl, čerstvě mletý pepř, 1 lžička najemno nasekaných mátových lístků, lžíce sekané petrželky,

Jak na to:

Cizrnu máčíme v 1,5 litru vody nejméně 6 hodin, Potom ji doměkka vaříme asi jeden a půl hodiny (v tlakovém hrnci asi 40 minut). Oloupanou cibuli a česnek najemno nasekáme. U lilku a cukety odkrojíme konec se stopkou. Papriku rozpůlíme, očistíme a omyjeme Z fazolek odkrojíme oba konce. Rajčata spaříme, sloupneme, rozčtvrtíme a zbavíme semen. Fazolky nakrájíme na kousky, ostatní zeleninu na kostičky. V kastrolu rozehřejeme olej a dáme zesklovatět cibuli s česnekem. Přimícháme zbývající zeleninu a okapanou cizrnu. Krátce opečeme. Osolíme, opepříme a přidáme zbývající koření. Zalijeme půl litrem vody, v níž se cizrna vařila. Přikryjeme a zvolna vaříme asi 25 minut. Pokrm dle potřeby dochutíme. Přimícháme mátu a petrželku.
Podle chuti můžeme podávat posypané nastrouhaným ovčím sýrem nebo jogurtem.

Podobné recepty:

Sýrové fondue, Krůtí kotlík, Rýžový kotlík s kuřecím, Skopové po tirpácky, Kotlík s kuřecím masem