Houbové rizoto

Potřebujeme:

400 g čerstvých hub (žampionů, hlívy ústřičné, hřibů), očištěných a nakrájených na plátky 3 lžíce olivového oleje, 1 velká cibule nakrájená nadrobno, sůl, mletý bílý pepř, špetka mletého kmínu, 300 g rizotové rýže, 2 lžíce másla, 100 ml bílého vína, 0,75–1 l houbového nebo masového vývaru (může být z kostky), 50 g strouhaného parmazánu hrst sekané zelené petrželky

Jak na to:

V kastrole zpěníme na rozehřátém oleji polovinu nakrájené cibule, přidáme houby, sůl, trochu pepře, kmín a dusíme 20 minut pod poklicí. Rýži propláchneme horkou vodou a necháme v hustém sítu pořádně okapat. Uvaříme si vývar a necháme na mírném ohni vřít. Ve větším kastrole rozehřejeme lžíci másla, přisypeme zbytek nakrájené cibule a necháme ji zesklovatět. Přidáme okapanou rýži a za stálého míchání ji osmahneme, až zrnka zbělají. Rýži zalijeme vínem, promícháme a víno necháme odpařit. Zalijeme částí vroucího vývaru a vaříme za občasného míchání, až se vývar vstřebá do rýže, potom teprve postupně přiléváme zbylý vývar, dokud rýže není měkká, ale pevná. Do uvařené rýže vmícháme podušené houby, polovinu parmazánu, zbylé máslo a část petrželky. Necháme 2–3 minuty odstát a podáváme sypané zbylým sýrem a petrželkou.

Podobné recepty:

Kuřecí steak na Houbové rizoto s balsamikovou redukcí, Šafránové rizoto s modrým sýrem, s grilovanými krevetami na česneku a limetkou, Smažené houbové řízky, Houbové rizoto , Rizoto s brokolicí