Mrkvový dort

Potřebujeme:

250 g polohrubé mouky, 1 vejce, 1/2 lžičky skořice, 1/2 sáčku prášku do pečiva, 1 lžičku jedlé sody, 125 ml medu, 200 g másla, 50 ml čerstvé citronové šťávy, 150 g nahrubo nastrouhané mladé mrkvičky, 100 g rozinek, 50 g strouhaného kokosu, 100 g sekaných nebo mletých vlašských ořechů na polevu : 125 g lučiny, 50 ml medu, 1/2 sáčku vanilkového cukru, 1/2 lžíce citronové šťávy, 50 g sušeného mléka

Jak na to:

Troubu předehřejte na 180 °(elektrickou) nebo na 160 °(horkovzdušnou). Změklé máslo utřete s medem, vejci a citronovou šťávou. Přidejte k němu sypké přísady a důkladně prohněťte. Vmíchejte strouhanou mrkev, kokos, rozinky a ořechy. Nemáte-li karotku, ale starší mrkev, raději ji po nastrouhání předvařte ve vodě s trochou cukru a přidejte do těsta. Těsto naneste do máslem vymazaných forem nebo na plech a pečte 30 až 45 minut. Nechte trochu vychladnout ve formě a pak vyklopte. Lučinu promíchejte s ostatními přísadami a hebkým krémem vlažný moučník potřete. Klasickou ozdobou jsou lehce kýčovité marcipánové mrkvičky, ale jemně nakrouhaná pomerančová kůra krátce povařená v oslazené vodě je vyloženě moderní cukrářskou tečkou.

Podobné recepty:

Mrkvový dort, Oříškovo-mrkvový dort, Mrkvový dort, Mrkvový nákyp, Mrkvový salát