Zelňačka

Potřebujeme:

uzená žebírka, pálivá klobása, kysané zelí, brambory, sušené, mražené nebo čerstvé houby, cibule, hl. mouka, sádlo, bobkový list, sůl, cukr, pepř, sladká paprika, kmín a smetana

Jak na to:

Dáme si uvařit žebírka. Maso obereme. Vývar schováme. Na sádle zpěníme cibulku. Přidáme maso a klobásu na kolečka nebo půlkolečka a houby (máme-li sušené, tak je předem namočíme). Orestujeme. Zaprášíme sl. paprikou, podlijeme vývarem z uz. žebírek. Přidáme bobkový list, kmín, sůl, pepř a kysané zelí, které jsme překrájeli. Dáme ho i s nálevem. Zalijeme vývarem a vaříme. Vedle v kastrůlku si uvaříme brambory nakrájené na kostičky. Ze sádla a hl. mouky si uděláme jíšku. Dáme ji zavařit do polévky. Ke konci přidáme brambory. Můžeme zjemnit smetanou. Nebo dát na talíř kopeček zakys. smetany, jak má kdo rád. Dochutíme solí, troškou cukru.Někdy se může dělat varianta s barevnýma fazolema.

Podobné recepty:

Staročeská zelňačka, Vánoční zelňačka pro vegetariány, Jednoduchá a dobrá zelňačka, Vánoční zelňačka s uzeným tofu, Zelňačka z gulášovky