Balkánský fazolový hrnec

27.5.2008
Potřebujeme:

400 g bílých fazolí, 1 velká cibule, 1/2 lžičky provensálského koření, 80 g rajčatového protlaku, 20 g sladké mleté papriky, jedna velká paprika, 3 lžíce oleje, petrželka, sůl

Jak na to:

Fazole propláchneme a namočíme přes noc do studené vody. Vodu doplníme tak, aby fazole byly zatopeny, přidáme na kostičky pokrájenou cibulku, provensálské koření a přivedem k varu. Sbíráme pěnu a na mírném ohni vaříme do měkka. Pokud se voda vyvaří, přidáme trochu horké vody. Dbáme na to, aby nebylo mnoho tekutiny. Až jsou fazole měkké, přidáme na drobno nákrajenou papriku a protlak a povaříme. Ve druhém hrnci osmahneme na oleji mletou papriku, kterou ihned zavaříme do pokrmu. Ochutíme petrželkou a podle chuti osolíme a necháme 20 minut zaležet. Uzeninu ani maso nepřidáváme - pokrm je bohatý na bílkoviny sám o sobě. Jako přílohu podáváme tmavý chléb.

Podobné recepty:

Fazolový guláš, Rychlý rajčatový salát, Balkánske brambory, Pikantní fazolový hrnec, Salát z červeného zelí