Vepřová panenka s dýní na smetaně

Potřebujeme:

600 g vepřové panenky, 1 lžička grilovacího koření, sůl, lžička směsi 4 pepřů, 2 lžíce oleej, 600 g dýně, 2 cibulky šalotky, 2 lžíce másla, 100 ml bílého vína, lžička papriky a lžička vegety, 150 ml zakysané smetany.

Jak na to:

Vepřové panenky očistíme a nakrájíme přes vlákno na medailonky. Ty lehce naklepeme a posypeme grilovacím kořením i směsí pepře a mírně osolíme. V pánvi rozpálíme olej a medailonky na nm opečeme z obou stran, poté odstavíme a uchováváme v teple. Očiątěnou dýni nakrájíme na kostičky a šalotky na nudličky. V hrnci rozpálíme máslo a vsypeme na něj nakrájenou cibuli a dýni. Krátce orestujeme, podlijeme vínem, přikryjeme a dusíme zhruba 8-10 minut. Do dýňového základu přidáme mletou papriku a orestujeme. Pak přidáme zakysanou smetanu a necháme už jen krátce přejít varem. Nakonec dýňovou směs dochutíme vegetou a případně dosolíme.
Jako příloha se hodí vařené brambory.

Podobné recepty:

Vepřová panenka s cibulkou a smetanou, Vepřová panenka v lístovém těstě, Vepřová rolka v sezamové krustě, Marinovaná vepřová panenka na tymiánu, Vepřová panenka se švestkami a zapékaným bramborem