Ryba na černo

3.11.2010
Potřebujeme:

Připravuje se den předem, aby se uležela
Na 1 kg kapra: 1 velkou cibuli, 1 petržel, 1 mrkev, ¼ většího celeru, 1 l piva – černého, příp. světlého (2 lahve), 3 lžíce octa, 5 pepřů, 5 nových koření, 1 hřebíček, kousek citronové kůry, 4 kostky cukru (nebo přiměřeně cukru krystalového), perník na strouhání nakrájený na kostky, 10 až 20 sušených švestek, 2 velké lžíce rybízové zavařeniny, 10 vlašských ořechů (je dobré vybrat celé půlky), 5 dkg mandlí nasekaných po délce 10 dkg rozinek

Jak na to:

Trochu vody (asi ¼ l), pivo, zeleninu (nakrájenou na kostky), kousky perníku, koření, zavařeninu, cukr a ocet vaříme asi hodinu. Potom rozmixujeme. Zvlášť dáme vařit sušené švestky, ořechy a rozinky – vody jenom tolik, aby se nepřipalovalo. Vaříme také asi hodinu, potom scedíme a vývar přidáme k omáčce. švestky vypeckujeme a spolu s ořechy a rozinkami zamícháme do omáčky. Přidáme nasekané mandle a všechno ještě chvíli povaříme. Pokud je omáčka moc řídká přidáme do ní strouhaný perník.

Připravíme si polévkovou mísu a vaříme jednotlivé porce ryb. Do hrnce s vařící osolenou vodou dáváme max. 3-4 porce ryby. Do polévkové mísy nalijeme na dno omáčku, vložíme uvařené ryby (dobře okapané), zalijeme omáčkou. Vąechny porce musí být zalité omáčkou. Pak mísu přikryjeme a necháme do druhého dne proležet.

Podává se s vánočkou nebo s knedlíkem.

Podobné recepty:

Kapr na černo, Zapékaná ryba s nivou, Ryba na kari koření, Zapékaná ryba s nivou, Zapečená ryba v listovém těstě