Taštičky s mákem nebo tvarohem

Potřebujeme:

250g polohrubé mouky, 1 dl mléka, sůl.
Maková nádivka: mák, mléko, moučkový cukr, citrónová kůra, skořice
Tvarohová nádivka: 500g tvarohu, 2 vajíčka, 2 nastrouhané mandle, citrónová kůra, 3 lžíce cukru, 1 sáček vanilkového cukru, sníh z 1-2 bílků.

Jak na to:

Mouku zaděláme vařícím osoleným mlékem na tužší těsto, dobře propracujeme a necháme pod teplým kastrůlkem půl hodiny odpočinout. Polovinu těsta rozválíme na pomoučeném vále na sílu asi 3 mm a na něj klademe lžící kopečky nádivky asi na šíři prstu od sebe. Druhý díl rozválíme obdobně a přiklopíme jej na první, kolem nádivky při tlačíme. Nožem nebo rádýlkem vykrajujeme čtverečky, které vaříme ve slané vodě 5-7 minut. Když vyplavou, vybereme je drátěnou naběračkou a na talíři podle chuti polijeme rozpuštěným máslem a posypeme tvarohem nebo mletým mákem smíchaným s cukrem.
Maková nádivka: Umletý mák dáme vařit s mlékem v poměru 2:1. Když se mléko vyvaří - za stálého míchání, aby se mák nepřipálil - odstavíme ho z ohně a necháme vychladnout. Smícháme s moučkovým cukrem (podle toho jak jej máme rádi sladký), špetku skořice a citrónové kůry.
Tvarohová nádivka: Tvaroh dobře promícháme se žloutky, cukrem a ostatními přísadami a nakonec vmícháme pevný sníh z bílků.

Podobné recepty:

Makové taštičky, Bramborové taštičky s povidly, Rohlíky z kyselého mléka, Zelné taštičky, Zelné taštičky