Mřížkový koláč

16.7.2008
Potřebujeme:

45 dkg hladké mouky, 15 dkg másla (nebo Hery), 15 dkg cukru, 2 celá vejce, 1 prášek do pečiva, trochu mléka, marmeláda

Jak na to:

Na vál nasypeme hladkou mouku, nakrájíme na kousky změklé máslo, přidáme cukr, vejce, prášek do pečiva a trochu mléka. Všechny ingredience dobře prohněteme a zpracujeme v těsto. Část těsta (asi 1/3) odkrojíme a dáme stranou. Zbývající těsto vyválíme v plát a přeneseme na vymazaný plech. Válečkem a nebo pomocí prstů rozválíme těsto až do krajů plechu. Celou plochu těsta potřeme marmeládou. Z oddělené části těsta vyválíme slabší plát a rádýlkem (je to ozdobnější nežli jenom nožem) nakrájíme proužky, které potom zkoseně klademe na koláč. Nejprve dělám všechny jedním směrem a přes ně potom zkoseně druhým směrem. Nakonec dáme proužky i kolem dokola celého plechu, aby byl koláč pěkně ukončený. Pečeme v troubě při 180°-200° cca 30 min.
Obměna:Místo marmelády můžeme použít tvarohovou náplň:1 měkký tvaroh, 1 vejce, 1 vanilkový cukr, 5 lžic cukru, dle potřeby na zředění mléko.Tímto sladkým tvarohem potřeme těsto, ze zbylého těsta uděláme ozdobné mřížky a do jednotlivých okének vkládáme ovoce .... rybíz, jahody, meruňky.

Podobné recepty:

Mřížkový koláč, Mřížkový koláč s revení - rebarborou, Mřížkový koláč s tvarohem a marmeládou , Vánoční mřížkový koláč, Jablkový mřížkový koláč