Chřestová polévka s nočky

Potřebujeme:

250 gramů karotky, 250 gramů bílého chřestu, 250 gramů zeleného chřestu, 3/4 litru zeleninového vývaru (může být s kostky), 1/8 litru mléka, 10 gramů másla, 60 gramů mouky, 1 vejce, sůl, pepř, špetka muškátu

Jak na to:

Omytou a očištěnou mrkev nakrájíme na kostičky. Chřest omyjeme. Bílý loupeme a odřízneme dřevnaté konce. Ze zeleného chřestu odřízneme velké kusy konců a chřest nakrájíme na kousky. Uvaříme vývar z kostky, slupky a konce chřestu v něm na mírném ohni vaříme asi 20 minut. Mléko, tuk, špetku soli a muškátu povaříme. Přidáme mouku a mícháme, dokud se těsto neodlepuje od stěn nádoby. Přimícháme vajíčko. Dvěma chladnýma lžičkama vytváříme nočky. Slijeme chřestové slupky a vývar zachytíme a vaříme. Mrkev a chřest v něm ještě asi 12 minut povaříme. Knedlíčky necháme asi 10 minut ve slané vodě. Polévku dochutíme kořením a podáváme s nočky. Můžeme ji ještě ozdobit najemno nakrájeným kerblíkem.

Podobné recepty:

Brokolicová polévka se sýrovými nočky, Krupicové nočky do polévky, Jemná chřestová polévka, Chřestová polévka, Chřestová polévka