Dušené hovězí plátky se zeleninou

Potřebujeme:

1/2 kg hovězího masa bez kosti, 2 cibule, stroužek česneku, lžičku celého bílého pepře, 3 bobulky jalovce, strouhanou kůru z 1/2 citrónu, 3 lžíce citrónové šťávy a oleje, 4 bobkové listy, kousek kůrky z celozrnného chleba, 1/4 l hovězího vývaru, sůl, 2 mrkve, 200 g celeru, zelenou petrželku, lžičku rajčatového protlaku, lžíci zahuštěné smetany

Jak na to:

Na zeleninu jemně nasekáme cibuli a česnek, pepř a jalovec rozdrtíme v hmoždíri, přísady smícháme s citrónovou kůrou a šťávou. Touto směsí potřeme naklepané plátky masa, naskládáme je na sebe, přikryjeme a necháme v ledničce odležet nejméně 5 hodin. V pekáči rozehřejeme olej, plátky osolíme, vložíme na pekáč a na středním ohni opékáme z obou stran dohněda. Přidáme bobkový list, chlebovou kůrku, podlijeme polovinou vývaru, pekáč přikryjeme a vložíme na spodní lištu trouby, kterou zapneme na 160 stupňů. Maso dusíme 1,5 hodiny a podléváme zbylým vývarem. Cibuli a mrkev nakrájíme na silné plátky a celer na kostičky. Vše přidáme k hovězímu masu a dusíme dalších 30 minut. Maso a zeleninu vyjmeme a upravíme na mísu, maso posypeme sekanou zelenou petrželkou. Na omáčku z pekáče vyjmeme chléb a bobkový list. Do šťávy přimícháme protlak, zahuštěnou smetanu a petrželku. Omáčku podáváme k masu.

Podobné recepty:

Grilovaná hovězí roštěná s citronem se zeleninou, Hovězí maso na celer, Marinované hovězí maso, Hovězí řízky naložené v zelenině, Indonéské dušené hovězí plátky