Valašský frgál

Potřebujeme:

Těsto: 300 hrubé mouky, 200 g hladké mouky selské (tzn. asi polosvětlé), 120 g mletého cukru, 120 g Hery, 2 dcl stolního oleje, 2 žloutky, 30 g droždí, 2 dcl mléka, sůl, rum
Maková náplň: 400 g mletého máku, 100 g cukru, 1 dcl mléka, vanilinový cukr, citronová kúra
Hrušková náplň: 400 g sušených hrušek, 100 g mletého cukru, badyán

Jak na to:

Tuk, žloutky a cukr vymíchejte do pěny, postupně přidávejte mouku se solí, kvásek a umíchejte těsto. Máte-li ho z poloviny umícháno, přidejte olej a rum. Nechte kynout 2 hodiny. Poté navažte bochánky o váze 250 g a opět nechejte vykynout. Rozválejte je do kruhu o síle 0,5 cm a poté natírejte náplněmi.Pečte ve vyhřáté troubě na 200 °C. Upečený koláč mastíme přetopeným máslem a zakápneme rumem.Maková náplň: Umletý mák uvařte v mléce s cukrem a dochuťte vanilkou a citronovou kúrou.Hrušková náplň: Sušené hrušky uvařte do měkka a po vychladnutí umelte na masovém mlýnku. Umíchejte s cukrem a dochuťte mletým badyánem.

Podobné recepty:

Valašský guláš, Valašské frgál